money, coin, investment-2724241.jpg

Extra geld als zZP’er? Dit kun je het er beste mee doen!

Extra geld als zZP’er? Dit kun je het er beste mee doen!

Heb je spaargeld of bitcoins over, of wil je toch liever jouw hypotheek aflossen? In deze blog leg ik je uit wat je als ZZP’er het beste kunt doen als je extra geld over houdt!

spaargeld

Veel zzp’ers komen langs met de vraag wat ze met hun spaargeld aan moeten. Een luxe probleem. Door de coronacrisis houden veel mensen geld over, omdat ze het niet kunnen uitgeven. Wat is dan slim om te doen?

Extra Geld Als ZZP'er? Dit Kun Je Het Er Beste Mee Doen!

Voor en nadelen van aflossen hypotheek

Aan het aflossen van je hypotheek met spaargeld zitten voordelen en nadelen.

De voordelen van het aflossen van u hypotheek op de eigen woning

Uw vaste lasten dalen

Als u aflost op u hypotheek dan betaalt u over de resterende looptijd minder rente. Maandelijks houdt u geld over voor leuke andere zaken.

Lagere hypotheek kan lagere percentage betekenen

Bij het aflossen van uw hypotheek eigen woning kunt u in een lagere risicoklasse van de bank vallen. Waardoor u een verzoek kunt indienen om het rentepercentage te verlagen. Gevolg u betaalt nog minder rente. U moet wel uw eigen woning laten taxeren.

U betaalt minder in Box-3

Heeft u vermogen in Box-3 dan betaalt u jaarlijks vermogensrendementsheffing. Bij aflossing op de eigen woning wordt uw Box-3 lager, gevolg minder te betalen vermogensrendementsheffing.

De nadelen van het aflossen van de hypotheek eigen woning

U heeft geen geld meer achter de hand

Moet u dingen in huis vervangen of een andere auto en u lost af dan bent u minder liquide.

Nadeel voor aanvraag toeslagen

Heeft u recht op toeslagen dan is dit eventueel op u van toepassing. Bij aflossing heeft u minder aftrek. Gevolg uw inkomen wordt hoger. U loopt de kans lagere kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag te ontvangen.

Lagere hypotheekrente

De hypotheekrente is laag. De kans is groot dat u elders meer geld kunt maken van uw geld dan de besparing die een aflossing u oplevert.

Tot slot

Wat je het beste met je spaargeld kunt doen verschilt per individu. Er zijn ondernemers die zich hebben verdiept in bitcoins of daar gewoon blind instappen vanwege het schijnbare hoge rendement.

Ook komen zzp’ers langs met de vraag of het slim is hun hypotheek op de eigen woning af te lossen en zo hun schulden te verminderen. Ook hun ouders dachten op die wijze… Wat is wijsheid?

Zoek jij een boekhouder die jou kan helpen in de omgeving Breda?

Vul het contactformulier in!

× Hoe kan ik je helpen?