Dit moet je als ZZP’er weten over bijtelling privé gebruik auto

Wat weet u van bijtelling privé gebruik auto?

Hoeveel weet u van de bijtelling voor privé gereden kilometers? Welk percentage telt u eigenlijk bij? Hoeveel kost u dat aan Inkomstenbelasting en aan btw? Kunt u onder de bijtelling uitkomen, en zo ja, hoe?

Dit moet je als ZZP'er weten over bijtelling privé gebruik auto

500 kilometer per jaar is de grenswaarde

Heeft u een auto van de zaak en rijdt u meer dan 500 privékilometers per jaar? De cataloguswaarde van uw wagen en het bijtellingspercentage bepalen samen de hoogte van de bijtelling. De berekende bijtelling wordt opgeteld bij uw nettowinst en dus is ook uw belastbaar inkomen hoger

Blijft u onder de 500 km per jaar dat u de wagen privé gebruikt? Dan hoeft u niets bij te tellen. Een sluitende rittenregistratie is wel een vereiste.

Verschillende bijtellingspercentages

Over een elektrische auto betaalt u in 2021 12% bijtelling. Dit is tot 40 mille, daarboven geldt 22 procent bijtelling.
Voorwaarde is dat u jaarlijks minstens 500 kilometer privé rijdt en de auto niet meer dan €45.000 kost. Is uw auto duurder?
Dan betaalt u over de meerwaarde 22% bijtelling.

Geen electrische auto?

Heeft u een andere auto (dus geen electrische)? Dan rekent u 22% bijtelling. De bijtelling voor de BTw bedraagt 2.7 procent van de cataloguswaarde, voor de eerste vijf jaar

Bijtelling geldig voor 5 jaar

Wist u dat de bijtelling vastligt voor 60 maanden, oftewel 5 jaar? Deze termijn geldt vanaf de eerste tenaamstelling. Wisselen van eigenaar is hierbij niet van belang.

Een voorbeeld

Dus stel dat u bijvoorbeeld een wagen least die in gebruik is genomen in 2019. Dan betaalt u in 2020, 2021, 2022 en 2023 het bijtellingspercentage uit 2019. Daarna gaat het bijtellingstarief gelden uit 2024. Wagens ouder
dan 15 jaar (youngtimers) hebben andere belastingregelingen.

Bestelauto

Heeft u een bestelauto van uw onderneming? En gebruikt u deze uitsluitend zakelijk? Dan kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ indienen. U hoeft dan in uw aangifte inkomstenbelasting geen rekening te houden met het voordeel van het privégebruik van de bestelauto. En u hoeft dan ook geen rittenregistratie meer bij te houden.

Er dient wel een sluitende kilometeradministratie bij te worden gehouden. En u mag wederom niet meer dan 500 privékilometers rijden.

Let op: de fiscus kan controleren of u er inderdaad niet privé mee rijdt.

Blijkt het tegendeel dan moet u de bijtelling alsnog betalen en waarschijnlijk ook een boete.

Youngtimer op de zaak kopen

Koopt uw een youngtimer of wordt uw auto 15 jaar, dan heeft u fiscaal gezien een mooi voordeel. U hoeft dan slechts 35% van de dagwaarde bij te tellen. Zorg wel voor een juiste taxatie van de dagwaarde.

Veel klanten ervaren dat een Audi van 15 jaar met weinig kilometers rijdt als nieuw! Ze zijn ook redelijk goedkoop te importeren uit Duitsland en er is daar een groot aanbod.

Een oldtimer op de zaak kan ook

Naast een yountimer kunt u uiteraard ook een oldtimer op de zaak aanschaffen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?