Een eigen bedrijf starten: welke rechtsvorm kies ik?

Welke rechtsvormen zijn er?

Als u een onderneming start, dan moet u zich inschrijven bij de KvK en hierbij een juridische vorm voor uw bedrijf opgeven, met andere woorden een rechtsvorm. Een rechtsvorm bepaalt onder andere of u aansprakelijk bent voor de schulden en belastingverplichtingen en of u de onderneming alleen of samen met anderen runt. In Nederland bestaan de volgende rechtsvormen: eenmanszaak, BV, NV, VOF, CV, maatschap, vereniging, stichting en coöperatie. We lichten ieder type hieronder toe. 

Eenmanszaak

De toegankelijkste vorm is de eenmanszaak. De meeste ondernemers starten met dit type rechtsvorm, wat ook valt terug te zien in de enorme groei van eenmanszaken de afgelopen jaren.

Besloten vennootschap (BV)

Voordeel van een BV is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat niet u, maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk wordt gesteld bij eventuele schulden. Als directeur bent u in dienst van de BV. U kunt ervoor kiezen om alleen een BV op te richten of samen met anderen.

Naamloze vennootschap (NV)

 Bij een NV is het kapitaal verdeeld in aandelen, net zoals bij een BV. Het bestuur,  de zeggenschap en de aansprakelijkheid komen grotendeel overeen met dat van een BV. 

Vennootschap Onder Firma (VOF)

Wilt u niet alleen, maar samen met anderen een onderneming starten? Dan kunt u ervoor kiezen om een VOF op te richten.

Welke rechtsvorm is voor de belastingen voordelig?

Bij iedere rechtsvorm komen ook vormen van belasting betalen. Zo moet u als eigenaar van een eenmanszaak of vof inkomstenbelasting over de winst betalen. Wel heeft u vaak recht op extra belastingvoordelen, zoals de ondernemersaftrek. In de startfase van uw onderneming is het fiscaal voordeliger om een eenmanszaak of vof te hebben, in plaats van een bv. Een bv betaalt ook vennootschapsbelasting en eventueel de dividendbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?