Met welke belastingen en aftrekposten krijg ik te maken als zzp’er?

ZZP en belastingen

Belasting; iedereen met een inkomen heeft ermee te maken! Het is niet het leukste onderwerp om u als zzp’er mee bezig te houden, maar het is wel belangrijk om boetes of te veel belasting betalen te voorkomen. Als zzp’er hebt u in principe te maken met twee belastingen, namelijk de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw). Maar hoe zit dat nu precies? Welke regels gelden er voor zzp’ers en waar moet u op letten? Lees er hier meer over. Wilt u daarna graag nog meer informatie of hulp bij het regelen van uw zzp belastingen, dan vindt u hier gemakkelijk een boekhouder.

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De allereerste vraag die van belang is als u zzp’er bent, is of u ondernemer bent voor de Belastingdienst. Het is de Belastingdienst die dit voor u bepaalt. Hoe zit dat? Dat u ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel wil bijvoorbeeld niet per definitie zeggen dat u ook ondernemer bent voor de belastingdienst. U moet daarvoor aan diverse voorwaarden voldoen, waaronder:

Urencriterium
U besteedt minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming.

Financieel risico
U loopt als ondernemer financieel risico, onder andere omdat u investeringen doet. U bent zelf aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf en loopt het risico dat klanten/opdrachtgevers niet betalen.

Werving
U promoot uw bedrijf en werft minimaal drie klanten per jaar.

Winst
Het doel van uw activiteiten als zzp’er is om winst te maken.

Zelfstandigheid
Uw onderneming is zelfstandig en u voert zelf de werkzaamheden uit.

Bent u als zzp’er ondernemer voor de inkomstenbelasting, dat wordt er belasting geheven over uw nettowinst. Kortom, u betaalt belasting over de winst waar de inkoopkosten, andere onkosten, afschrijvingen en aftrekposten vanaf getrokken zijn.

ZZP en omzetbelasting

Wordt u door de belastingdienst aangemerkt als ondernemer, dan krijgt u te maken met de omzetbelasting (btw). De meeste zzp’ers moeten elke drie maanden aangifte doen van de omzetbelasting. Als zzp’er dient u btw te heffen over de diensten of producten die u levert. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?