Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zelfstandigen

Aan de ex-Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is het plan van een verplichte AOV voor zelfstandigen gepresenteerd. Als dit doorgaat moeten zelfstandigen maandelijks tot 200 euro aan verzekeringspremie betalen. Jackpot voor verzekeraars dus. Hoe werkt de AOV voor zelfstandigen die gebruik maken van het Broodfonds? U leest het later in dit artikel.

man met zijn been in het gips

Van de zelfstandigen in Nedeerland is 83% tegen een verplichte AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Daarnaast vinden belangenorganisaties de hoge premie niet in verhouding tot de lage uitkering.

Maximale premie

Alhoewel het plafond van de verzekeringspremie per maand €200 bruto is, is de premie inkomensafhankelijk. In theorie zouden zelfstandigen door de verplichte premie maandelijks maximaal €1.650 bruto kunnen ontvangen.

Even geduld

De uitkering kan pas ingaan als u minstens een jaar ziek bent geweest. Besluit u om langer ziek te zijn voordat u een uitkering gaat ontvangen? Dan daalt de premie.

Voors en tegens verplichte AOV

Het marketingpraatje draait om het idee dat de zelfstandige met de AOV gelijk is aan de werknemer. Daardoor is er zogezegd eerlijkere concurrentie. Tegelijkertijd is het makkelijk geld vangen voor verzekeraars. Reken maar uit, maandelijks tot €200 van een miljoen zelfstandigen.

ZZP Nederland heeft in mei onderzocht dat 83% van de zelfstandigen tegen een verplichte AOV is. Bovendien vinden belangenorganisaties de hoge premie niet in verhouding tot de lage uitkering. €50 tot €100 is een betaalbare premie, aldus Maarten Post van ZZP Nederland.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat niets over een verplichte AOV. De regering heeft daarentegen een voorstel gedaan voor een basisvoorziening voor alle werkenden. Kortweg heeft Minister Koolmees zelfstandigen ingeruild voor het erdoor krijgen van de pensioendeal. Terwijl de verplichte AOV niet in het regeerakkoord staat, is het wel opgenomen in het principeakkoord. PZO-woordvoerder Iris De Jong zei in juni 2019 dat zij denkt dat de PvdA en FNV hiervoor hebben gezorgd. ‘’Er wordt totaal niet geluisterd naar onze inbreng,’’ zegt Roos Wouters van de werkvereniging. In plaats van een verzekering voor zelfstandigen, pleit zij voor een verzekering voor alle werkenden. Het huidige voorstel lijkt volgens haar meer op zelfstandigen pesten.


Je kunt de AOV en het broodfonds combineren. Uw kortdurende (tot 2 jaar) arbeidsongeschiktheid is via het broodfonds gedekt. De AOV keert dan na die 2 jaar uit. De premie van de AOV is bovendien lager, doordat u pas na 2 jaar ervoor kiest van de AOV gebruik te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?