Wanneer ben ik ondernemer voor de btw? Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik ondernemer voor de inkomstenbelasting ben?

Als u als zelfstandig ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent dit niet direct dat u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Er zijn verschillende voorwaarden vanuit de Belastingdienst en overheid waar u aan moet voldoen om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Het is belangrijk om te achterhalen of u aan deze eisen voldoet, want dit verandert de manier waarop u de aangifte inkomstenbelasting moet invullen.

Om vast te kunnen stellen of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, moet u een aantal belangrijke vragen voor uzelf beantwoorden:

 • Hoeveel winst maakt u? 
  Bij een kleine winst of bij voortdurend verlies, bent u volgens de fiscus geen onderneming.
 • Hoeveel tijd steekt u in uw onderneming?
  Ondernemers moeten voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Bovendien moet uw onderneming renderend zijn. Is dit niet het geval? Dan ziet de fiscus uw werkzaamheden als hobby.
 • Hoe zelfstandig is uw onderneming?
  Bepaalt u zelf welke werkzaamheden u uitvoert en wanneer u deze uitvoert? Dan wordt u sneller als ondernemer beschouwd.
 •  Is er ondernemersrisico?
  Ondernemersrisico wil zeggen dat u het risico loopt dat opdrachtgevers niet betalen voor uw geleverde diensten of producten. U bent afhankelijk van de vraag en het aanbod waarmee u een ondernemersrisico loopt.

Ondernemerscheck Belastingdienst

De Belastingdienst heeft ‘de Ondernemerscheck’ gemaakt om vast te stellen of uw werkactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van de overheid. Hierin komen verschillende vragen aan bod die uw fiscale ondernemersstatus indiceren. Denk aan vragen als:

 • Wordt u doorbetaald bij ziekte?
 • Gaat u een onderneming starten of bent u al een tijd bezig?
 • Voert u klantacquisitie?
 • Verkoopt u goederen of levert u diensten?
 • Beslist u zelf waar en wanneer u de werkzaamheden uitvoert?

Boekhouding starter uitbesteden

Zoekt u een ervaren boekhouder bij u in de buurt? Bij Liveboekhouden.nl hebben we een groot netwerk van betrouwbare boekhouders, ook in uw regio. Of u nu de btw-aangiftes, jaarcontrole of de volledige boekhouding wilt uitbesteden, onze partner boekhouders helpen u graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?