Eenmanszaak met personeel: hoe neem ik iemand in dienst?

Kan een eenmanszaak personeel hebben?

Het antwoord hierop is: ja, u mag personeel aannemen voor uw eenmanszaak. U mag zelf beslissen hoeveel medewerkers u in dienst neemt, hier is geen limiet voor. Daarnaast blijft uw rechtsvorm hetzelfde, dus u behoudt uw eenmanszaak. De term ‘eenmanszaak’ verwijst dan ook niet naar het aantal werkzame mensen binnen uw onderneming, maar naar de keuze van de rechtsvorm aan de start van uw onderneming toen u zich bij de KVK Inschreef.

Kan ik tijdelijk personeel aannemen?

U kunt in principe op twee manieren een tijdelijke medewerker aannemen voor uw eenmanszaak: als payroller of als uitzendkracht. Een uitzendkracht treedt bij u in dienst vanuit een uitzendbureau. U betaalt in dit geval dus het uitzendbureau en niet de uitzendkracht zelf. Ook hoeft u hierbij niet zelf de sollicitatieprocedure te doen, dit verzorgt het uitzendbureau.  

Bij payrolling is de medewerker in dienst van een payrollbedrijf waarmee u een overeenkomst sluit. In tegenstelling tot bij een uitzendbureau kunt u bij payrolling wel zelf personeel werven en het salaris beslissen. De uitbetaling van loon, salarisadministratie, arbeidscontract en pensioenopbouw worden door zowel het uitzendbureau als payrollbedrijf verzorgd.  

Tijdelijk samenwerken met andere zzp’er 
U kunt er tot slot voor kiezen om tijdelijk een zzp’er in te huren. Dit kan rechtstreeks, zonder de tussenkomst van een andere partij, maar dit kan ook via een intermediair of via een payrollbedrijf. Een intermediair is bijvoorbeeld een detacheringsbureau. Het detacheringsbureau huurt de zzp’er in en verhuurt deze vervolgens aan u.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

× Hoe kan ik je helpen?